Leie kontra å eie

I dette blogginnlegget skulle jeg skrive om noe jeg syntes var interessant fra forelesningen vi hadde torsdag 07.01.21. Jeg har valgt å skrive om delingsøkonomi, da dette er et tema som fanget interessen min. Jeg syns det er interessant at man kan dele på ting, istedenfor å eie alt selv. Interessen min for dette kan kanskje handle om at jeg har fått et mer minimalistisk syn på ting gjennom årene, men min oppfatning er at de fleste av oss nok ting fra før av. Da er det fint å kunne leie/låne den goden for den perioden man trenger det. 

Delingsøkonomi

Teknologien har gjort at vi har mulighet til opprette digitale plattformer der vi kan dele med hverandre. Delingsøkonomi er der bedrifter og privatpersoner deler, kjøper eller leier eiendeler og tjenester med hverandre. Delingsøkonomi gjør at vi kan få tilgang til goder på en raskere og mer effektiv måte. Delingen skjer gjennom tilbyder til konsument eller omvendt. Et eksempel på dette er Airbnb, der konsumenten kan finne ledige rom eller leiligheter dit de planlegger reisen og sender inn en etterspørsel på leiligheten til tilbyderen. 

“Ting som brukes en gang i året”

Delingsøkonomi gjør at flere kan få glede av godene, selv om de kanskje ikke har mulighet til å kjøpe det selv. For meg som er student, så er det veldig greit at jeg kan bruke Nabobil dersom jeg trenger en storhandel eller skal frakte noe, og jeg ikke har mulighet til å eie egen bil. I tillegg kan jeg låne ting som vi kanskje ikke bruker så ofte, men trenger for en periode. Jeg, som veldig mange andre hadde norgesferie i sommer. Jeg hadde betydelig lite utstyr da jeg ikke har vært på norgesferie med telt, sovepose og liggeunderlag tidligere, og jeg visste heller ikke om dette skulle falle i smak. Jeg hadde da muligheten til å leie turutstyr fra Hygglo for den perioden, i stedet for å kjøpe alt nytt. 

Egen skjermdump

Leie istedenfor å eie?

Med delingsøkonomi har man muligheten til å velge det mest lønnsomme alternativet for seg selv og man kan se hvilken tjeneste som passer en selv best. Det er lettere å se forskjellen på hva kostnaden blir, ved å for eksempel eie goder til å leie for eksempel strømmetjenester. Et eksempel på dette kan være hvis jeg kjøper en DVD og denne blir sett på èn gang, blir den filmen veldig dyr å se på. Men hvis jeg leier en strømmetjeneste og jeg betaler ca. 100 kr måneden, får jeg sett flere filmer og kostnaden blir ikke like stor for gjennomsnittsbruken. 

Sosiale medier og digitale tjenester

Sosiale medier og digitale tjenester bruker jeg flere ganger om dagen. Jeg syns det veldig greit at man kan ha med seg “avisen” overalt og kunne lese når det selv passer meg. Enten jeg er på bussen på vei til jobb eller sitter hjemme foran pcen. I tillegg slipper å kaste avis etter avis og jeg kan få de nyeste oppdateringene fortløpende. Å kommunisere digitalt over sosiale medier har gjort at man holder kontakt med venner og bekjente, men også samarbeid med studievenner. 2020 var et år hvor vi kunne se hvor mye vi trenger digitale tjenester for å kunne være sosiale, men også for jobbmøter og studier. Jeg har brukt zoom og teams veldig mye i løpet av 2020, og jeg tror vi kommer til å bruke det mer og mer i fremtiden. 

Delingsøkonomi er en plattform som har eksistert i mange år, men har klart å gjøre et gjennombrudd via digitale plattformer. Det positive med delingsøkonomien er at man kan spare miljøet ved å låne/leie i stedet for å kjøpe. Det er mer lønnsomt, og vi får et mye større utvalg av produkter/tjenester. Det er lett å finne ny musikk og nye filmer. Ikke minst er det mye tid å spare på dette.

Referanser:

https://www.krokan.com/arne/

https://snl.no/delings%C3%B8konomi

https://www.magma.no/delingsokonomien-og-fenomenet-airbnb

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *