Kan 3D-print redde liv i fremtiden?

I forrige uke lærte vi om nye spennende teknologier som har inntatt markedet for fult de seneste årene. Et av teknologiene vi lærte om, var 3D-print. Dette fanget interessen min fordi vi fikk se hva 3D-print brukes til og hvordan det kan bli brukt i fremtiden. 3D-print kan i fremtiden produsere blodårer og en velfungerende nyre. Kan 3D-print bidra til å redde liv?

Hva er 3D-print?

3D-printing er en teknikk som kan lage objekter ved hjelp av en tredimensjonal modell. En av metodene printere kan bruke for å lage objekter på, er ved å printe lag på lag ved hjelp av at materialer som brukes. Disse materialene blir oppvarmet, slik kan printeren lage ønsket form på objektet. Lag på lag teknikken har vi sett før i historien. Et eksempel på dette er vespebol. Hvor vepsene henter materialer og plassere materialene lag på lag, slik at de til slutt får et ferdig vepsebol. Dette er en naturlig måte å bygge ting på. I tillegg bruker man kun de materialene man trenger, da man lager den opprinnelige formen på objektet fra starten. Dette gjør at man slipper å bruke unødvendige materialer, som eller ville blitt kastet senere i prosessen.

Hva kan 3D-print brukes til?

Teknologien fornyer seg stadig og vi får til revolusjonerende ting som vi ikke har fått til tidligere. 3D-printer er ikke en ny oppfinnelse. Historien går tilbake til 1983, da en amerikansk ingeniør lagde en metode for 3D-print. Frem til i dag har 3D-printerne utviklet seg mye, og man kan bruke en printer til å nesten lage alt fra A til Å. Noen eksempler på hva man kan printe er mat, et hus eller organer.

Innenfor helsesektoren har 3D-printere blitt et nyttig verktøy man kan bruke dersom man ønsker å øve seg før en krevende operasjon. Leger har da mulighet til å printe ut for eksempel et tilsvarende hjerte, som pasienten har, som de kan øve seg på før den krevende operasjonen. Protese har også kommet langt innen 3D-pint. Printeren kan produsere en protese som er tilpasset den enkelte pasienten, med måter som ikke er mulig tidligere. 3D-print er en fleksibel produksjonsprosess da man kan endre på objektet eller designet som skal printes. Dette gjør at man har mulighet til å tilpasse objektet til hver enkelt person.

Bildet er tatt av splotramienny fra Pixabay 

Selskapet Clexbio fokuserer på bioteknologi og i fremtiden har de lyst til å lage levende menneskevev. De har allerede begynt å forske på hvordan de kan lage blodårer. World economic forum mener at innen 2025, har man mulighet til å ta levertransplantasjoner ved hjelp av 3D-printing. Dette er en innovasjon som kan redde mange liv i fremtiden.

Fordeler og ulemper ved 3D-print

Produsere egne varer, i stedet for å importere varer fra utlandet. Vi får dermed produsert produktene lokalt og kan produsere fortløpende på bestillinger. Vi vil dermed få en høyere varehandel i Norge. Ved at vi kan produsere produkter selv, kan vi bli flinkere på innovasjon og selge produkter internasjonalt.

Lokal produksjon er en fordel for vår sikkerhet. I artikkelen nederst i innlegget er det et eksempel på at 3D-print kan gi oss en trygghet når vi har knapphet på varer. Da en gjeng med frivillige produserte beskyttelsesskjermer som motvirker smittespredning til helsesektoren.

Produksjonskostnadene blir mindre dersom man bruker en 3D-printer til å produsere produkter. Dette gjør at man har muligheten til å bruke mer penger på markedsføring av produkter eller tjenester. Dette vil gi en positiv effekt på varehandelen da vi får markedsført produktet bedre og gjøre produktet mer synlig.  

Opphavsrett er en utfordring når det kommer til 3D-printing. Det er vanskelig å kontrollere hvem som eier modellen. Dersom jeg hadde en egen 3D-printer, har jeg muligheten til å lage ting jeg selv trenger. Likevel er det ikke riktig dersom jeg kopierer en vare som allerede selger i butikk.

Arbeidsplasser kan bli borte på lang sikt. Erstatter man arbeidsoppgavene med en 3D-printer, vil disse arbeidsplassene bli tatt over av printere etter hvert. 3D-print krever også en ny kompetanse som man trenger i fremtiden for å håndtere de 3D-printete produktene, samt reparering. Transport vil også minimere dersom vi produserer produkter mer lokalt.

Bildet er tatt av Marko Lovric fra Pixabay 

Misbruk av 3D-printere hvor man kan produsere ulovlige produkter. Med bioprinting kan man produsere vaksiner, medisiner og andre viktige stoffer som kan redde liv. Likevel, er muligheten stor for at det kan bli misbrukt og det kan produsere stoffer som er farlige. Vi vil få nye etiske dilemmaer som vi må ta hensyn til og lovverket må endres likt som utviklingen.

En 3D-printer har mange bruksområder og kan hjelpe til med vanskelige og tidskrevende oppgaver vi står ovenfor. I helsesektoren har tredimensjonal printing blitt en stor hjelp da man kan printe et øvelsesobjekt eller en protese som passer den enkelte. Vi vil kunne produsere mer lokalt og dermed få en trygghet ved at vi kan produsere i nærheten dersom det er knapphet på varer. Vi vil kunne bruke mer penger på markedsføring som vi ikke har hatt mulighet til tidligere. Likevel er det mulighet for at printerne vil bli misbrukt og vi vil få etiske dilemmaer. Noen arbeidsplasser vil bli borte på lang sikt og vi er avhengig av at vi fornyer kunnskapen vår.

Artikkel

En interessant artikkel jeg fant da jeg begynte å skrive dette blogginnlegget var «Dugnad med norske 3D-print aktører», skrevet av Roger Stormo. Jeg syns dette var en interessant artikkel da man kan se hvilken nytte en 3D-printer kan ha og at man kan hjelpe til lokalt. Spesielt i en slik situasjon vi har vært i nå, hvor det har vært knapphet i smittevernsutstyr.

Artikkelen er skrevet i forbindelse med dugnad av frivillige som lager beskyttelsesutstyr til helsesektoren ved hjelp av en 3D-printer. Enkeltpersoner og firmaer har stilt opp til denne dugnaden for å hjelpe helsesektoren med nødvendig utstyr under pandemien. Frivillige lagde en Facebook side hvor de har fått flere hundre frivillige som bidrar til denne dugnaden, enten om de har en 3D-printer eller ikke. Dersom man ikke har tilgang til en printer, kan man hjelpe til med transport av produktene.

I forbindelse med denne dugnaden, lager de frivillige visirer, som er et gjennomsiktig beskyttelsesskjerm om skal beskytte for smittespredning. De frivillige i dugnaden får hjelp av leger og ingeniører for hvordan de kan lage disse visirene på en sikker måte. Visirene lages av plastmaterialet som heter filament. I tillegg trenger de overhead ark, knappehullsstrikk og skumgummi for å lage visirene.

Lege ved AHUS, Max Temmesfeld gir positive tilbakemeldinger om denne dugnaden og viser til at det har vært en kritisk situasjon når det kommer til nødvendig utstyr for helsesektoren. Max Temmesfeld skryter av hvordan visirene har blitt.

Referanser:

https://snl.no/3D-printing

https://www.nrk.no/viten/skriv-ut-tredimensjonalt-1.6587941

https://finansavisen.no/lordag/reportasje/2020/09/25/7570522/clexbio-vil-3d-printe-blodarer-og-levende-hud

Artikkel:

1 kommentar

 1. Hei Ann Mari!

  Flott innlegg 🙂 Du har med mange gode eksempler, skriver godt og lettfattelig. Du har også tekststruktur på plass med fine bilder, underoverskrifter og god lengde på avsnittene. Fortsett sånn! Du har også skrevet rikelig med tekst – det er kjempe bra 😀

  Jeg ser at du har benyttet deg av hyperlinking, og det er kjempe flott! Jeg anbefaler likevel at du bruker hyperlinking mer konsekvent. Du har henholdsvis hyperlinket til alle bilder og en linke til finansavisen, men du har altså 4 kilder i kildelisten. Du kan hyperlinke alle kildene i kildelisten i teksten også, som for eksempel din forklaring om 3D-printing og responderende kilde SNL. Samme gjelder artikkelen du har lenket.

  Jeg refererer til min forrige kommentar om kildehenvisning. Det er flott at du har drøftet fordeler og ulemper, men jeg savner kilder på de – fordi mange av tingene (om ikke alle) du har nevnt er blitt forsket og skrevet om.

  Et lite pirk omhandler underoverskriften «artikkel». Jeg anbefaler at du velger underoverskrifter som forklarer selvet innholdet i det du skriver, da «artikkel» ikke er deskriptiv nok.

  Godt skrevet! Jeg gleder meg til å lese mer fra deg 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *