Hvordan kan Ikea inspirere andre til å leve mer bærekraftig?

Bærekraft har blitt en vesentlig del av livet vårt og vi har blitt mer oppmerksom på miljø og samfunnet rundt oss. Ikea har vokst stort innenfor bærekraft og samfunnsansvar. De har opprettet flere tiltak for å gjøre virksomheten mer bærekraftig og skape lønnsomhet ved å bruke ressursene sine bedre. For at vi skal kunne spare miljøet, er vi nødt til å stå sammen og samarbeide. Det er derfor viktig noen bedrifter står frem og drar lasset. En av bedriftene som gjør dette, er Ikea.

Inspirere andre

Et av hovedtiltaket Ikea har nevnt de skal nå innen 2030, er å inspirere andre til å leve mer bærekraftig (Ikea.com, 2021). Ikea har lagt frem flere tiltak til hvordan de skal kunne inspirere andre til å ta mer bærekraftig valg i hverdagen. Ikea bruker tiltak som de vet vil fungere for å gi mer inspirasjon som å gi medarbeiderne i virksomheten god opplæring på dette fagfeltet, samtidig som de prøver ut nye tiltak som å prøve ut møbelleasing og se om det er et marked for dette.

Bildet er tatt av Henning Westerkamp fra Pixabay 

Et av tiltakene Ikea har for å inspirere mennesker, er at de ønsker å kjøpe tilbake møbler forbrukerne ikke vil ha lenger, og re-designe disse møblene. De vil også kunne selge disse møblene videre gjennom gjenbruksbutikken deres. Ved å gi gamle møbler et nytt liv, vil Ikea kunne vise flere millioner av mennesker hvordan man kan endre eldre produkter, og gjøre disse «nye» igjen. Dette kan skape inspirasjon hos forbrukere til å gjøre det samme, og handle fra gjenbruksbutikken deres i stedet for å kjøpe nytt (Ikea.com, 2021).

Et annet tiltak Ikea har gjort for å inspirere andre, er å prøve ut ideen møbelleasing. Dette vil si at forbrukere kan leie møbler, i stedet for å kjøpe dem. Dette er en god ide da forbrukere ofte kjøper nye møbler dersom man flytter til et nytt sted. I tillegg kan forbrukerne følge trendene ved å lease et møbel i en gitt periode, å velge og lease et annet senere. Samtidig ser vi at det å låne/leie ting har blitt mer populært i andre bransjer som, Hygglo og Nabobil.

Bildet er tatt av Michael Schwarzenberger fra Pixabay 

God opplæring av medarbeidere

En av det viktigste tiltaket Ikea gjør, er å gi god opplæring til medarbeiderne sine om å leve mer bærekraftig. På denne måten inspirerer virksomheten de ansatte til å bli mer bærekraftige, samtidig som at de ansatte sprer ordet videre. Dersom medarbeiderne lever mer bærekraftig, vil de kunne informere og hjelpe kunder hos Ikea til å gjøre det samme. Samtidig ser vi at Ikea endrer flere av produktene sine til mer bærekraftig materialer, som automatisk gjør at vi vil kjøpe mer av bærekraftige produkter. På denne måten tar forbrukere mer bærekraftig valg ved å kun handle på Ikea i seg selv. Ikea ønsker å få bedre bærekraftige løsninger og kunne tilby rimelige og praktiske produkter til kunder. Ved å holde på produktene rimelige, vil Ikea kunne selge produkter til en bredere målgruppe som innebærer kunder fra alle aldre, spesielt unge som flytter for seg selv for første gang. Ikea er allerede en virksomhet som tilbyr en rekke produkter fra A til Å, samtidig ønsker de å tilby bærekraftige tjenester som solenergi i alle land de har varehus i (Ikea.com, 2021).

En annen inspirasjonskilde er å lage mer bærekraftig mat. Fra kjøttboller til planteboller, tar Ikea steget mot en mer bærekraftig hverdag for kunder og ansatte. De populære kjøttbollene har blitt byttet ut mot matvarer som er mer bærekraftige. Her vil Ikea inspirere både ansatte og kunder med at man kan lage god bærekraftig mat uten kjøtt.

Vi har blitt mer bevisste på bærekraft den sisten tiden og flere av oss velger å ta beviste valg ut ifra hva som er mer bærekraftig enn ikke. I tillegg har virksomheter et samfunnsansvar ved å gjøre det de kan for å bli mer bærekraftige. Ikea er en virksomhet som har satt bærekraft på kartet. De har gjort og har i dag en rekke tiltak for å gjøre virksomheten mer bærekraftig. Og et av målene de skal nå frem til 2030, var å inspirere andre til å ta mere bærekraftige valgt. Ved å ta mere bærekraftige valg, vil vi alle kunne samarbeide og bli mer klimapositive.  

Referanseliste:

https://www.ikea.com/no/no/this-is-ikea/sustainable-everyday/baerekraftsmalene-vare-pubb01a1de0#8a029ff0-0163-11eb-9fb0-e58dd963e027

https://www.ikea.com/no/no/customer-service/services/buy-back-resell/

https://www.ikea.com/no/no/this-is-ikea/sustainable-everyday/solcellepaneler-puba7f335f5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *